2025. december 27., szombat Névnap: János
: Felhőtlen, 3.3°C – részletes időjárásjelentés »
EUR: 391,19 Ft USD: 331,71 Ft
EXKLUZÍV
Országgyűlési választás 2026 Keresés PROGRAMOK Belépés Regisztráció Archívum
Kezdőlap Országgyűlési választás 2026 Szépségipar Elite LifeStyle GlobalInvest - gazdasági magazin Top-Secret Szigorúan Bizalmas Tabuk Nélkül Esti Rikkancs EU-tudósítás Brüsszelből Belföld Külföld Politika Kultúra Gazdaság Mozi Történelmi Talányok StreamZóna Tech-tudomány Podcast Egészség Közélet Civil Szervezetek Esti Budapest Művészet Szépség Utazás Sport FreeTime/Szabadidő Életmód Természetgyógyászat Horoszkóp Teszt
ELINDULTUNK!
Köszöntünk titeket az Esti Hírlap online változatában! Az ország egyik legrégebbi napilapja most digitálisan tér vissza – friss hírekkel, háttéranyagokkal és különleges tartalmakkal.


Ünnepi lakomák után: így csökkenthető a magas koleszterinszint

Megosztás
Ünnepi lakomák után: így csökkenthető a magas koleszterinszint

A karácsonyi és szilveszteri időszak sokaknál nem a mértékletességről szólt. Zsíros húsok, sütemények, kolbászok és kevés mozgás – nem csoda, ha januárban a vérvétel magas koleszterinértékeket mutat. Jó hír viszont, hogy néhány tudatos változtatással már hetek alatt javítható az állapot.

A szakemberek szerint az ünnepi időszakban főként az állati zsiradékok túlzott fogyasztása emeli meg a „rossz” LDL-koleszterint, amely hosszú távon komoly szív- és érrendszeri kockázatot jelent.

Ezeket érdemes kerülni

  • sertészsír, vaj, tejszín
  • zsíros húsok, kolbászok, szalonna
  • zsíros sajtok, krémsajtok
  • fehér kenyér, péksütemények, finomlisztből készült tészták
  • készételek, panírozott, bő olajban sült fogások
  • cukros sütemények, bejgli, krémes desszertek

Koleszterin-„szivacsok”, amiket érdemes bevetni

Ezek az ételek segítenek megkötni a felesleges koleszterint a bélrendszerben.

  • Útifűmaghéj: napi 1–2 teáskanál vízbe, joghurtba vagy kefirbe keverve.
  • Magvak: lenmag, chia mag, dió, mandula – kis marék naponta.
  • Zabpehely és teljes kiőrlésű gabonák: reggelire vagy köretként.
  • Hüvelyesek: lencse, csicseriborsó, bab legalább heti 2–3 alkalommal.
  • Zöldségek: brokkoli, kelkáposzta, sárgarépa, cékla, spenót, rukkola.
  • Növényi szterolokat tartalmazó margarinok, például a Benecol – mértékkel fogyasztva bizonyítottan csökkentik az LDL-szintet.

Zsírok: nem mindegy, miből mennyit

A sertészsír és vaj helyett használjunk olíva- vagy repceolajat, és hetente legalább kétszer kerüljön tengeri hal az asztalra, mert az omega–3 zsírsavak jótékonyan hatnak a vérzsírokra.

Mozgás, ami számít

Nem kell edzőterembe járni: napi fél óra tempós séta már segít csökkenteni a „rossz” koleszterint és növeli a „jó” HDL-szintet. 


Ha ezeket a lépéseket következetesen betartjuk, négy–hat hét alatt már a laboreredményekben is látható javulás érhető el. Az ünnepi kilengés még nem végzetes – a koleszterinszint gyorsan reagál a jó irányba tett változtatásokra.

 

Megosztás
Link sikeresen kimásolva!