2025. október 21., kedd Névnap: Orsolya, Zsolt
: Részben felhős, 9.2°C – részletes időjárásjelentés »
EUR: 389,62 Ft USD: 335,27 Ft
EXKLUZÍV
Keresés PROGRAMOK Belépés Regisztráció Archívum
Kezdőlap Szépségipar EliteLifeStyle GlobalInvest - gazdasági magazin Top-Secret Szigorúan Bizalmas Tabuk Nélkül Esti Rikkancs EU-tudósítás Brüsszelből Belföld Külföld Politika Kultúra Gazdaság Mozi Történelmi Talányok StreamZóna Tech-tudomány Podcast Országgyűlési Választás 2026 Egészség Közélet Civil Szervezetek Esti Budapest Művészet Szépség Utazás Sport FreeTime/Szabadidő Életmód Természetgyógyászat Horoszkóp Teszt
ELINDULTUNK!
Köszöntünk titeket az Esti Hírlap online változatában! Az ország egyik legrégebbi napilapja most digitálisan tér vissza – friss hírekkel, háttéranyagokkal és különleges tartalmakkal.


Miért üresednek ki a polcok? – Egyre nagyobb hiány van a magyar zöldségekből

Megosztás
Miért üresednek ki a polcok? – Egyre nagyobb hiány van a magyar zöldségekből

Az utóbbi hetekben sok vásárló meglepetten tapasztalhatta: a boltok zöldségpultjain feltűnően kevesebb a hazai termék. A megszokott ízű, friss magyar paradicsom, paprika vagy uborka gyakran hiányzik, helyette külföldi, drágább, vagy minőségben gyengébb áruk jelennek meg. Mi áll a háttérben?

Termőföld van, de nincs, aki megművelje
A zöldségtermesztés Magyarországon évről évre nehezedő körülmények között zajlik. A gazdák egyre gyakrabban panaszkodnak munkaerőhiányra, növekvő költségekre és a változékony időjárásra. A kisgazdaságok sokszor nem bírják tartani a versenyt a nagy, külföldi importőrökkel, ráadásul a termelésből élők közül is egyre többen hagyják el a szakmát.

Drága energia, drága termelés
Az energiaválság hatására a fóliasátras és üvegházas termelés is visszaesett. Sok termelő egyszerűen nem tudja kigazdálkodni a fűtés és világítás költségeit, ezért inkább nem vet, vagy csökkenti a mennyiséget. Ez különösen a korai zöldségeket érinti – amik eddig április–májusban jelentek meg nagyobb mennyiségben –, idén azonban szinte észrevétlen maradt a szezon.

A magyar vásárló mégis a hazait keresné
Érdekesség, hogy a vevők továbbra is ragaszkodnak a hazai ízekhez. A magyar paradicsom, paprika és uborka iránt stabil a kereslet, sokan még a külföldinél magasabb árat is hajlandók lennének megfizetni. Azonban a kínálat hiányában gyakran kompromisszumot kell kötni.

Merre vezet az út?
A szakértők szerint hosszú távon csak tudatos állami támogatással és modernizációval lehet visszafordítani a trendet. A zöldségtermesztés nemcsak az egészséges táplálkozás alapja, hanem a hazai gazdaság egyik hagyományos pillére is – nem lenne szabad veszni hagyni.

Megosztás
Link sikeresen kimásolva!