2025. július 1., kedd Névnap: Tihamér
: Napos idő, 30.3°C – részletes időjárásjelentés »
EUR: 399,09 Ft USD: 338,07 Ft
EXKLUZÍV
Keresés PROGRAMOK Belépés Regisztráció Archívum
Kezdőlap Belföld Külföld Politika Gazdaság Kultúra Tech Mozi StreamZóna Történelmi talányok
ELINDULTUNK!
Köszöntünk titeket az Esti Hírlap online változatában! Az ország egyik legrégebbi napilapja most digitálisan tér vissza – friss hírekkel, háttéranyagokkal és különleges tartalmakkal.


Miért üresednek ki a polcok? – Egyre nagyobb hiány van a magyar zöldségekből

Megosztás
Miért üresednek ki a polcok? – Egyre nagyobb hiány van a magyar zöldségekből

Az utóbbi hetekben sok vásárló meglepetten tapasztalhatta: a boltok zöldségpultjain feltűnően kevesebb a hazai termék. A megszokott ízű, friss magyar paradicsom, paprika vagy uborka gyakran hiányzik, helyette külföldi, drágább, vagy minőségben gyengébb áruk jelennek meg. Mi áll a háttérben?

Termőföld van, de nincs, aki megművelje
A zöldségtermesztés Magyarországon évről évre nehezedő körülmények között zajlik. A gazdák egyre gyakrabban panaszkodnak munkaerőhiányra, növekvő költségekre és a változékony időjárásra. A kisgazdaságok sokszor nem bírják tartani a versenyt a nagy, külföldi importőrökkel, ráadásul a termelésből élők közül is egyre többen hagyják el a szakmát.

Drága energia, drága termelés
Az energiaválság hatására a fóliasátras és üvegházas termelés is visszaesett. Sok termelő egyszerűen nem tudja kigazdálkodni a fűtés és világítás költségeit, ezért inkább nem vet, vagy csökkenti a mennyiséget. Ez különösen a korai zöldségeket érinti – amik eddig április–májusban jelentek meg nagyobb mennyiségben –, idén azonban szinte észrevétlen maradt a szezon.

A magyar vásárló mégis a hazait keresné
Érdekesség, hogy a vevők továbbra is ragaszkodnak a hazai ízekhez. A magyar paradicsom, paprika és uborka iránt stabil a kereslet, sokan még a külföldinél magasabb árat is hajlandók lennének megfizetni. Azonban a kínálat hiányában gyakran kompromisszumot kell kötni.

Merre vezet az út?
A szakértők szerint hosszú távon csak tudatos állami támogatással és modernizációval lehet visszafordítani a trendet. A zöldségtermesztés nemcsak az egészséges táplálkozás alapja, hanem a hazai gazdaság egyik hagyományos pillére is – nem lenne szabad veszni hagyni.

Megosztás
Link sikeresen kimásolva!