Az utóbbi hetekben sok vásárló meglepetten tapasztalhatta: a boltok zöldségpultjain feltűnően kevesebb a hazai termék. A megszokott ízű, friss magyar paradicsom, paprika vagy uborka gyakran hiányzik, helyette külföldi, drágább, vagy minőségben gyengébb áruk jelennek meg. Mi áll a háttérben?
Termőföld van, de nincs, aki megművelje
A zöldségtermesztés Magyarországon évről évre nehezedő körülmények között zajlik. A gazdák egyre gyakrabban panaszkodnak munkaerőhiányra, növekvő költségekre és a változékony időjárásra. A kisgazdaságok sokszor nem bírják tartani a versenyt a nagy, külföldi importőrökkel, ráadásul a termelésből élők közül is egyre többen hagyják el a szakmát.
Drága energia, drága termelés
Az energiaválság hatására a fóliasátras és üvegházas termelés is visszaesett. Sok termelő egyszerűen nem tudja kigazdálkodni a fűtés és világítás költségeit, ezért inkább nem vet, vagy csökkenti a mennyiséget. Ez különösen a korai zöldségeket érinti – amik eddig április–májusban jelentek meg nagyobb mennyiségben –, idén azonban szinte észrevétlen maradt a szezon.
A magyar vásárló mégis a hazait keresné
Érdekesség, hogy a vevők továbbra is ragaszkodnak a hazai ízekhez. A magyar paradicsom, paprika és uborka iránt stabil a kereslet, sokan még a külföldinél magasabb árat is hajlandók lennének megfizetni. Azonban a kínálat hiányában gyakran kompromisszumot kell kötni.
Merre vezet az út?
A szakértők szerint hosszú távon csak tudatos állami támogatással és modernizációval lehet visszafordítani a trendet. A zöldségtermesztés nemcsak az egészséges táplálkozás alapja, hanem a hazai gazdaság egyik hagyományos pillére is – nem lenne szabad veszni hagyni.