2025. október 21., kedd Névnap: Orsolya, Zsolt
: Borús, 7.2°C – részletes időjárásjelentés »
EUR: 389,72 Ft USD: 334,12 Ft
EXKLUZÍV
Keresés PROGRAMOK Belépés Regisztráció Archívum
Kezdőlap Szépségipar EliteLifeStyle GlobalInvest - gazdasági magazin Top-Secret Szigorúan Bizalmas Tabuk Nélkül Esti Rikkancs EU-tudósítás Brüsszelből Belföld Külföld Politika Kultúra Gazdaság Mozi Történelmi Talányok StreamZóna Tech-tudomány Podcast Országgyűlési Választás 2026 Egészség Közélet Civil Szervezetek Esti Budapest Művészet Szépség Utazás Sport FreeTime/Szabadidő Életmód Természetgyógyászat Horoszkóp Teszt
ELINDULTUNK!
Köszöntünk titeket az Esti Hírlap online változatában! Az ország egyik legrégebbi napilapja most digitálisan tér vissza – friss hírekkel, háttéranyagokkal és különleges tartalmakkal.


Veszélyben a magyar borágazat: a pincészetek jövője forog kockán

Megosztás

A hazai borászatok egyre nehezebb helyzetben vannak – a termelési költségek emelkedése és az árak stagnálása komoly kihívás elé állítja a szektort.

A magyar bor az elmúlt évtizedekben nemcsak itthon, de nemzetközi szinten is egyre keresettebbé vált. Tokajtól Szekszárdig, Villánytól Egerig borászok ezrei dolgoznak azon, hogy minőségi termékek kerüljenek a poharakba – azonban mostanra egyre többen érzik úgy: a jelenlegi gazdasági környezetben mindez már nem fenntartható.

A probléma gyökere nem új keletű, de az elmúlt év eseményei tovább súlyosbították a helyzetet. Az energiaárak növekedése, az alapanyagok drágulása és az infláció nemcsak a szőlőtermesztőket, hanem a teljes feldolgozói és értékesítési láncot is érinti. Miközben a költségek megugrottak, a borok polci ára alig emelkedett – vagy egyáltalán nem.

„Az a gazdasági modell, amiben dolgozunk, kezd tarthatatlanná válni” – fogalmaz egy névtelenséget kérő dunántúli borász. Hozzáteszi: ha nem történik árkorrekció a nyári hónapokban, akkor számos kisebb pincészet a túléléséért fog küzdeni, és egyes borvidékeken akár gazdaságok is eltűnhetnek.

A magyar borászatokat sújtó válság nemcsak gazdasági, de kulturális kérdés is. A borkészítés évszázados hagyományokra épül, sok család életének és identitásának része. Amennyiben a borágazat jelentős része ellehetetlenül, az nemcsak munkahelyeket, hanem közösségeket is veszélyeztet.

A szakma szerint legalább 10–15%-os áremelésre lenne szükség ahhoz, hogy a termelők legalább nullszaldós szinten tudjanak működni. A kérdés most az: a vásárlók készen állnak-e megfizetni a minőséget, és a kereskedelem partnerré tud-e válni abban, hogy a bor ne tömegtermék, hanem érték maradjon a piacon.

Megosztás
Link sikeresen kimásolva!